Tuur on hõrgu maitsega kala, mille maitsestamisel tuleks alati olla mõõdukas!
Pannil küpsetatud tuura lõigud
Pese värske ja roogitud tuur hoolikalt sooja vee all. Lõika ristipidi lõikudeks ehk steak-ideks. Maitsesta tuura lõigud vähese soola ja pipraga. Vala pannile pisut õli, aseta tuura lõigud pannile ja prae neid mõlemalt poolt, kuni saavutad kuldpruuni värvuse. Serveerimiseks võid pigistada peale pisut värsket laimi ning lisada kaunistuseks värsket tüümiani.
Ahju tuur
Pese värske roogitud tuur hoolikalt sooja veega. Aseta see fooliumile ning maitsesta vähese soola ja pipraga. Võid lisada ka pisut värsket tilli või tüümiani või kasutada pipra asemel veidi sidrunipipart või sidruniga kalamaitseailet. Keera kala fooliumisse ja küpseta ahjus ca 30 min 200 kraadi juures. Kui soovid, et kala tuleks pisut kuivem või krõbedam, ava 15 pärast ahju asetamist foolium pealt!
Paneeritud ahju-tuura filee
Lõika tuura filee tükkideks.
Pudista eelnevalt hele leib ja rüsti seda paar minutit kuival ja kuumal pannil, et see poleks enam nii pehme. Maitsesta fileetükid mõlemalt poolt vähese soola ja pipraga
Vala kaussi pisut piima. Kasta tuura fileetükid eelnevalt piima siise ja siis vajuta neid leivapurus nii, et kõik küljed oleks puruga kaetud. Aseta seejärel fileetükid küpsetuspaberiga kaetud pannile. Igale tükile pane peale pisut võid.
Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit
Tuura peast ja sabast saab keeta maitsvat puljongit!!!
Tuura tarrend
1 tuur ca`2-3 kg
Kuiv marinaad:
Sool, must pipar, valge pipar, “Vegeta” maitseaine, 3 laimi, soja kaste
Ettevalmistus:
Lõika kala kõhu pealt lahti. Eemalda pea ja saba. Maitasesta pealt ja seest marinaadiga. Keera kala marlisse või fooliumisse. Lase seista külmkapis ca 24 tundi.
Keeda kala puljongikuubiku ja sibulaga maitsestatud vees 30 min vaiksel tulel. Võid keeta koos saba ja peaga. Tõsta kala seejärel välja, jahuta ning lõika seibideks.
Tarrend valmista eelnevalt kurnatud keeduleemest ja zelatiinist. Kalla tarrendi segu madalasse kaussi asetatud tuura seibidele. Enne serveerimist lase seista külmkapis, kuni tarrend on täielikult tarretanud.
Tarrendi efektsama serverimisvälimuse saavutamiseks võid lisada tarrendisse eelnevalt keedetud porgandi viile, konserv herneid ning keedetud kana või vuti mune.
Gourmet TUURa supp
Tarrendi valmistamisel ülejäänud tuura saba ja pea ning mingit teist kala – lõhe või forell.
Porgand, sibul, sool, pipar maitse järgi,tomatipasta ,hapukurk, 2-3 lõiku sidrunit, kivideta must oliiv (rõngasteks viilutatuna), Sweet Chilli kaste 2 spl, värske till.
Valmistamine:
Kala koos puljongikuubikuga keema vaiksele tulele. Eemalda kala 15 min pärast ja kurna puljong läbi. Pane puljong uuesti tulele. Lisa eelnevalt praetud hakitud porgand ja sibul ming maitse järgi pipart ja soola. Lisa kala, mis on samuti tükeldatud. Järgnevalt lase tomatipasta pannil kuumaks ning lisa supile. Seejärel lisa hakitud hapukurk ja 2-3 lõiku sidrunit ning oliivid. Viimasena lisa 2 spl Sweet Chilli kastet.
Supile võid lisada ka muid mereande nagu krevette jne.Serveerimisel lisa hakitud värske till.
Grillitud tuura šašlõkk!
1 suurem tuur
Marinaad:
Soja kastet, laimi mahl ( soovitavalt värskest laimist), suhkur, musta pipar, mugulsibul, toiduõli või oliiviõli, värske koriander, värske till.
Valmistamine:
Lõika tuur selja pealt lahti, eemalda kõhre ja kõhuääred. Alles jäänud fileelt eemalda nahk ning tükelda filee ca 2x2 cm suurusteks kuubikuteks. Valmista hapu-magus marinaad soja kastmest, laimi mahlast, õlist, hakiud koriandrist ja/või tillist. Lisa musta pipart ja suhkrut maitse järgi nii, et marinaad oleks parajalt hapu-magus. Viiluta sibul seibideks ning pigista sibulaviile käe abil, et eralduks mahla. 1 kg kala kohta läheb vaja ca 100 g marinaadi ja 2 suurt sibulat. Aseta suuremasse nõusse kihiti kõigepealt sibul, siis kala ja kalla seejärel peale osa marinaadist. Järgmisena jälle sibul, kala, marinaad jne...
Hoia kala marinaadis ca 24 tundi. Parema efekti saavutamiseks võid hoida vajuse all.
Aseta kala kuubikud vardasse. Küpseta sütel kuni kala värvus muutub kuldpruuniks ning seejärel keera varrast, et ka teised küljed küpseksid. Küpsetamisel lisa kalale ka meresoola!