Aurutatud karpkala, serveeritud värske ürdisalatiga Allikas: „Parim maitse“ (14.02.2009)
Kogus Koostis- ja maitseained
800 g Karpkala
1 tk Sibul
1 tk Apteegitill e. fenkol
1 dl Valge vein
5 dl Kalapuljong
1 tl Estragon
Kivisool
Pipar
Salat
1 punt Roheline sibul
3 tk Porgand
3 vart Varsseller
1 tk Paprika
Tüümian
Kivisool
Pipar
Sidrunimahl
Oliiviõli
Maitsestamata jogurt
Haki sibul ja fenkol ning prae potis või pannil, lisa juurde valge vein ning kalapuljong. Vajadusel maitsesta estragoni, soola ja pipraga. Lõika karpkalast portsjontükid ning aseta need poolenisti keevasse auruleeme.
Salati valmistamiseks haki porgand ja varsseller ribadeks ning keeda paar minutit soolaga maitsestatud vees, jahuta. Nüüd sega need hakitud rohelise sibulaga ning maitsesta soola, tüümiani, pipra, sidunimahla ja oliiviõliga.
Kastmeks võib pakkuda maitsestamata jogurtit, mis on segatud soolaga.
Praetud karpkala sidrunivõiga Allikas: „Parim maitse“ (14.02.2009)
Kogus Koostis- ja maitseained
800 g Karpkala
3 tk Muna
4 sl Jahu
4 sl Riivsai
100 g Või
1 tk Sidrun
3 sl Hakitud petersellilehed
1 sl Sibulasool
Pipar
Õli praadimiseks
Fileeri karpkala ja lõika praadimiseks sobivateks tükkideks. Klopi muna kergelt vahtu. Sega jahu ja riivsai omavahel kokku ja maitsesta soola ja pipraga. Aseta pann tulele ja määri õliga. Kasta kala tükid munasse, siis jahusse. Korda tegevust veel korra. Prae kala mõlemalt poolt kuldpruuniks. Sega või kokku sidrunimahlaga, maitsesta hakitud peterselliga, sibulasoola ja pipraga. Kuumale kalale võib asetada või tüki peale.
Hautatud karpkala Allikas: Targu Talita – Sirje Rekkor
Kogus Koostis- ja maitseained
1 kg Karpkala
2 tk Suur sibul
1 sl Rasv
2 dl Hele õlu
50 g Korint
4 tk Nelk
4 tera Must pipar
0.5 sl Ribadeks lõigatud sidrunikoor
Sool
Äädikas
Vesi
Serveerimiseks sidrunit
Kala rappida, puhastada, pesta ning tahendada. Lõigata portsjonitükkideks, puistata peale soola, piserdada äädikat. Kalaluudest ja peast (lõpused eemaldada) keeta puljong. Sibulad koorida ja tükeldada ribadeks. Rasv sulatada pannil, lisada sibulad ja kuumutada, kuni sibulad on klaasjad. Lisada kalatükid, valada peale õlu ja 3 sl puljongit. Kuumutada hästi tasasel tulel kaane all 15-20 minutit. Valmis kala tõsta keeduleemest. Keeduleent keeta kokku, lisada pestud rosinad, vürtsid ja sidrunikoor. Kala panna ettevaatlikult kastmesse ja kuumutada paar minutit. Toit serveerida kastmes, lisandiks keedetud kartulid ja värske köögiviljasalat.