Karpkala retseptid

 Aurutatud karpkala, serveeritud värske ürdisalatiga   Allikas: „Parim  maitse“ (14.02.2009) 
  
Kogus             Koostis- ja maitseained

800 g              Karpkala
1 tk                  Sibul
1 tk                  Apteegitill e. fenkol
1 dl                  Valge vein
5 dl                  Kalapuljong
1 tl                   Estragon
                         Kivisool
                         Pipar
 
Salat
1 punt             Roheline sibul
3 tk                  Porgand
3 vart               Varsseller
1 tk                  Paprika
                        Tüümian
                        Kivisool
                        Pipar
                        Sidrunimahl
                        Oliiviõli
                        Maitsestamata jogurt

Haki sibul ja fenkol ning prae potis või pannil, lisa juurde valge vein ning kalapuljong.  Vajadusel maitsesta estragoni, soola ja pipraga. Lõika karpkalast portsjontükid ning aseta need poolenisti keevasse auruleeme.
Salati valmistamiseks haki porgand ja varsseller ribadeks ning keeda paar minutit soolaga maitsestatud vees, jahuta. Nüüd sega need hakitud rohelise sibulaga ning maitsesta soola, tüümiani, pipra, sidunimahla ja oliiviõliga.
Kastmeks võib pakkuda maitsestamata jogurtit, mis on segatud soolaga.

 

Praetud karpkala sidrunivõiga   Allikas: „Parim maitse“ (14.02.2009)

 
Kogus                Koostis- ja maitseained

800 g                  Karpkala
3 tk                      Muna
4 sl                      Jahu
4 sl                      Riivsai
100 g                  Või
1 tk                      Sidrun
3 sl                      Hakitud petersellilehed
1 sl                      Sibulasool
                             Pipar
                             Õli praadimiseks


 Fileeri karpkala ja lõika praadimiseks sobivateks tükkideks. Klopi muna kergelt vahtu. Sega jahu ja riivsai omavahel kokku ja maitsesta soola ja pipraga. Aseta pann tulele ja määri õliga. Kasta kala tükid munasse, siis jahusse. Korda tegevust veel korra. Prae kala mõlemalt poolt kuldpruuniks. Sega või kokku sidrunimahlaga, maitsesta hakitud peterselliga, sibulasoola ja pipraga. Kuumale kalale võib asetada või tüki peale.

 

Hautatud karpkala   Allikas: Targu Talita – Sirje Rekkor

Kogus                    Koostis- ja maitseained

1 kg                        Karpkala
2 tk                         Suur sibul
1 sl                         Rasv
2 dl                         Hele õlu
50 g                        Korint
4 tk                          Nelk
4 tera                      Must pipar
0.5 sl                      Ribadeks lõigatud sidrunikoor
                                Sool
                                Äädikas
                                Vesi
                                Serveerimiseks sidrunit

 Kala rappida, puhastada, pesta ning tahendada. Lõigata portsjonitükkideks, puistata peale soola, piserdada äädikat. Kalaluudest ja peast (lõpused eemaldada) keeta puljong. Sibulad koorida ja tükeldada ribadeks. Rasv sulatada pannil, lisada sibulad ja kuumutada, kuni sibulad on klaasjad. Lisada kalatükid, valada peale õlu ja 3 sl puljongit. Kuumutada hästi tasasel tulel kaane all 15-20 minutit. Valmis kala tõsta keeduleemest. Keeduleent keeta kokku, lisada pestud rosinad, vürtsid ja sidrunikoor. Kala panna ettevaatlikult kastmesse ja kuumutada paar minutit. Toit serveerida kastmes, lisandiks keedetud kartulid ja värske köögiviljasalat.

 


 

Aurutatud karpkala värske ürdisalatiga
Praetud karpkala sidrunivõiga
 
 
Made by Blueprojects